Allmänt om beskärningar!

Våren är tidig, vårblommor kommer tidigt i vår trädgård och är rädd för varma dagar som kyliga nätter. Jag prövade iår på ett gammalt knep. Alla fruktträdsstammar har jag "målat" med kalkvatten då värmen är för påtaglig. Skall se om det ger resultat. Hyacinten har dock visat sig. Säsongen har nu börjat men helst för yngre fruktträd som man stimulerar skottbildningen.

Äldre fruktträd är bra att beskära på sommarens jämfört de unga. På unga trän stimulerar man skottbildning genom att beskära under vårvintern. Men som den berömda amerikanen Alex Shigo skriver i sina böcker kring beskäring så är det viktiga att beskära rätt och det sekundära är när du beskär. Det finns mycket myter kring beskäring! Att jag inte beskär på vintern beror mest på att verktygen sliter mest och trädet övervallar inte sina sår pga vilan.

Trädet har det lättare att övervalla sina sår under JAS tiden. JAS tiden är den bästa tiden att beskära våra äpplen som päron. Det blir inte så mycket vattenskott heller för den delen. Stenfrukterna (körsbär, plommon, aprikos och persika) beskär vi helst efter skörden dvs till hösten. Har tyvärr sett gummiflöde på några stenfruktsträd pga av mycket kraftig vårbeskärning. Varför chansa? Gummiflöde är till stor del en stressrelaterad fysiologisk sjukdom. Den uppkommer vid stress ex mekaniska skador på stam, torka, felaktig beskärning, syrebrist till rötterna, djup tjäle eller för djup plantering. Gummiflödet ser ut som kåda. Savningen är ett bra tecken och skall inte förväxlas med gummiflöde.

Februari-mars börjar vi med att beskära våra äppel- som päronträd. Jag föredrar de yngre träden på vårvintern i och med att jag uppbyggnadsbeskär dem och tar de äldre fruktträden under JAS-perioden (juli, augusti och september).

Äldre fruktträd tycker jag är lättare att beskära under JAS perioden Men denna period kommer säkerligen att flyttas fram pga vårt förändrade klimat. Vid sk rotationsbeskärningen tar jag bort äldre nedhängande grenar så att övriga grenar kan "resa sig". Vi pratar ibland om föryngring men det går inte att föryngra ett frukträd likt en gammal buske du klipper ner.

Ni som har kräfta på era fruktträd, beskär dessa en varm sommardag i ex juni-juli. Tyvärr så upptäcker jag alldeles för ofta att många äppelträd är drabbade av just kräfta. Den senaste brittiska forskningen visar att kräftan är sk epidermisk. Det innebär att kräftan lever inne i hela trädet. Kräfta är ett svampangrepp på fruktträdet. Det bildas öppna, insjunkna sår, svulster och ringar i barken. Med tiden "stryps" trädet eftersom närings- och vätsketillförsel upphör och trädet dör. Glöm inte följande! Rengör alltid era sekatörer med t-sprit eller koka dem. Bränn de klippta grenarna så att kräftan inte får fotfäste. Små nyplanterade träd bredvid sjuka träd, beskär dessa med små snitt. Eller som min lärare alltid sa "hellre 50 småsår är två stora". Kräfta gynnas ofta av alltför stora sårytor. Vid plantering så slarvar vi ofta genom att vi inte gräver bort den tunga lerjorden och gör även en dålig dränering. Lägg som dränering ex stenkross, söndriga tegelstenar mm. Det viktiga är att få bra avrinning, mer komplicerat behöver vi inte göra detta!  

Genomför en jordförbättring

Trädets rötter måste ha tillgång till luft och vatten. En lös, sandig eller grov jord är syrerik men torkar ut ganska lätt. En kompakt, tung lerjord håller kvar vatten men överskottsvattnet rinner inte undan. Det innebär att växten kan drunkna och dö av syrebrist. Den perfekta jorden håller kvar vatten och släpper ner luft. I våra trakter så har vi lerjord och den är som sagt inte bra för våra rötter.

Jordförbättring med mullämnen (torvmull, barkmull och planteringsjord) gör underverk för såväl lätta sandjordar som tunga lerjordar. Jordförbättra med minst en tredjedel mullämnen i den befintliga jorden. En mycket kompakt lerjord mår också bra av att blandas med grus. Gödsla aldrig direkt i planteringsgropen! Rötterna riskerar att brännas. Enda undantaget är välkomposterad kogödsel.

Sedan har vi problemet med den ökända fukten och idogt regnandet men det får vi väl leva med.

 

 

 

 

Jag använder mig av bra sekatörer. Jag använder mig av Felcos sekatör och den är bra. Jag är också vänsterhänt och är du det med? Besök då www.alltforvansterhanta.se se även http://www.nakaya.se när du vill ha japanska grensågar, stångsekatörer e dyl. Det har mycket bra produkter. Det är lätt att beställa på internet. Jag kan varmt rekommendera denna fiirma!