9. Varför målar man med vit färg på trädstammen? 

På några äldre äppelträd i Floda så kan man ibland se att någon har "målat med vit färg" på trädstammen. Jag har kikat på äldre beskärarböcker och där råder man dåtidens äppelodlare att måla sina stammar med en vanligt kalklösning, främst för vårens starka sol och dagsvärme. Detta för att skydda stammen för den starka vårsolen som gör att saven stiger och sedan under vårens kalla nätter fryser det. Dessa växlingar gör att stammarna kan spricka. När ni tittar på äldre träd så finns det på vissa av dem stora sprickor på stammen. Som sagt, gammal kunskap är bäst ibland! Vi gör ju detta med våra rosor när vi lägger granris på dem, eller hur? Detta gör vi inte för att skydda dem mot kyla, om någon nu trodde det, utan för den starka vårsolen.  

10. Vilka grundstammar finns det att köpa?

Ett fruktträd som du köper idag består av två olika träd, lite förenklat. Du har en grundstam och en ädelstam. När du köper ett nytt träd så kan du se förädlingsplatsen på stammen, en liten bulle. Ädelstammen är den del som du får själva frukten på. Ofta så okulerar man in eller ympar in den fruktsort som du vill ha på själva grundstammen. Okulering gör man på sommaren och ympning under vårvintern. De flesta fruktträd som du köper i våra trädgårdsaffärer är inte ympade utan okulerade. Det är lätt att okulera! Gamla fruktträd ligger ofta på fröstam. Förr i tiden så kärnsådde man ex äppelkärnor och när grundstammen nått lämplig ålder klippte man av stammen och ympade in eller okulerade in den sort som man vill ha. Dessa träd är ofta gamla och stora. Det är inte tillåtet att sälja grundstammar på frö kommersielllt pga risken för sjukdomar.

 

  • A 2 är den vanligaste grundstammen för äpple idag, som utvecklades i Alnarp i mitten på -20 talet och kom i kommersiell drift i mitten av -40 talet. Den är virusfri och härdig.
  • B 9.Idag kan du är få äppelträd med annan grundstam. B 9 (namn efter den ryska forskaren Budakowski) stammen kommer från gamla Sovjet. Den passar särskilt bra i norra Sverige.
  • B 118. Denna stam har en medelstark tillväxt. Rotsystemet är mycket kraftigt och är härdig. Livslängden är ca 20-30 år i en ren kommersiell drift.
  • MM 106 (Mist Malling). Denna grundstam är framtagen i Kent, England. Den har god härdighet även för det svenska klimatet och är medelstark till växtsättet. Den är bördig tidig och ger därmed frukt tidigare än A 2. Under torra förhållanden så har det visat sig att den har bra tillväxt. Den stannar därmed inte av under de torra perioderna.
  • MM 111 (Mist Malling) Är en starkväxande grundstam är ex MM 106. Kan vara en fördel till de fruktsorter som är svagväxande. Bra vinterhärdighet.
  • Plommon. Grundstammar plommon är oftast fröförökade. Här används ofta fröstammar av körsbärsplommon (Prunus cerasirera). Grundstammen ger dock rotskott som måste tas bort så att näringen inte tas bort från fruktträdet. 
  • Körsbär. Här används ofta fågelbär (Prunus avium). Fröförökad grundstam som ger stora träd och bra härdighet.
  • Päron. Frö från vildpäron (Pyrus communis). Ger kraftväxande träd med vinterhärdighet. Bördigheten kommer dock senare.

Fortsättning på sidan, klicka på frågor och svar!