Här samlar jag på mig lite frågor från mina kunder.  

1. Stora fruktträd, hur beskär vi dem?

Det är en fråga som jag ofta får från kunder. Stympning säger jag kategoriskt nej till. Bättre att såga ner eländet och plantera nytt och göra rätt från början. Enligt Dr Shigo, en guru inom området, anser att det är försent att beskära stora träd för att få dem lägre. Du skall ordna detta redan från planteringen bestämma storlek när du gör sk uppbyggnadsbeskärning. Det går inte att försöka återskapa ett stort träd till ett litet. Tänk på att krona och rot måste vara i harmoni! Jag har gjort lite egna experiment kring detta. Jag och min bror drog ner ett plommonträd med ca två meter under en fyraårsperiod. Vi tog ca 25 % varje år. Trädet reagerade på ett bra sätt utan alltför mycket savflöd och inga sjukdomar.Tur eller inte? Var lugn och metodisk så går det mesta och gör det rätt!  

2. När skall man beskära fruktträden?

Som min gamla lärare Håkan Svensson sa: "det primära är att beskära rätt och det sekundära när på årstiden". Mycket av årstiderna beror på gamla myter som blivit sanningar. Jag föredrar att beskära unga äppel- och päronträd på vårvintern då jag uppbyggnadsbeskär dem och de äldre under JAS-perioden då jag underhålls- eller rotationsbeskär dem. Stenfruktsträd (körsbär, plommon, aprikos och persika) beskär jag efter skörden. Men om jag skall vara ärlig så rör jag mina stenfruktsträd ganska minimalt.Fel beskärning kan innebära att du får sjukdomen gummiflöde. Det är så att gummiflöde och savflöde är två helt olika ting. Gummiflöde är en sjukdom orsakad av bakterier. Savflöde när vi beskär. Dr Shigo anser att savflödet är trädets försvarssystem och stannar upp efter ett tag. Man skall dock undvika den period när savflödet är som störst. Dr Shigo menar att för stenfrukt är det viktigare att beskära med rätt teknik än vid rätt tidpunkt.

3. Får jag fram ett äppelträd genom att plantera en kärna?

Visst får du det men det blir inte samma sort, oftast blir frukten både sur och är oftast oätlig. Om du vill få samma sort så måste du okulera eller ympa in den ädla delen in i grundstammen. Äppelträden som du köper i vår handel ligger oftast på en grundstam som heter A 2. Alnarp 2 utvecklades i Skåne under -20 talet och kom ut i kommersiell handel i mitten av -40 talet. Den är godkänd och virusfri. Förr i tiden så frösådde man kärnor och drev upp dessa till egna grundstammar och okulerade eller ympade in den frukt man ville ha. Äldre träd i våra trädgårdar ligger ofta på en fröstam. Idag så finns det andra grundstammar, B 9 är en sådan som är lämplig i våra kallare delar av landet (zon 6). B 9 kommer från Ryssland, träden får tidig frukt men har en kortare livslängd än ex A 2. Fröstammar får man själv driva upp men får inte säljas i handeln pga osäker avkomma och friskhet.

4. Jag använder mig av sårförslutningmedel när jag beskär, är det bra? 

Det vi vet idag är att det inte är bra för ditt träd och för läkeprocessen. Trädet sköter sin läkning bäst utan din hjälp med en massa medel. Därför är det viktigt att ni beskär strax utanför grenkragen, klicka här. Så här bör det se ut efter något år när ni har beskurit rätt, klicka här. Övervallningen kommer inte att synas om några år, vacker "kallusring". Alla sk Sårförslutningsmedel stänger in fukten och är en säker inkörsport för allehanda sjukdomar. Ett tag var det  populärt att tom använda sig av cement, se Göteborgs lindar som exempel, lika vansinnigt!

5. Våra genbanker

Besök gärna våra genbanker, som har ett nationellt uppdrag att bevara våra fruktsorter åt framtiden. Du kan även kontakta dem för ympris och vissa av våra genbanker kan även ordna nya fruktplantor åt dig. Är du intresserad av gamla klassiska äppelsorter? Kontakta en genbank. Klicka här!

6. Jag har fått skorv på min frukt, varför? 

Skorven är en svampsjukdom (venturia inaequalis) som drabbar våra träd när det är regniga och fuktiga somrar. Skorven uppträder både på bladen, grenarna och själva frukten. Sporerna sprider sig från blad till frukt. Sker detta tidigt så spricker och skrumpnar frukten och detta leder vidare till fruktmögel. För att skydda sig bör man plantera härdiga fruktsorter. Hur kan man skydda sig förövrigt mot skorv? Se till att kronan är luftig, se till att andra träd inte skuggar fruktträdet, bränn upp blad som har skorv. 

7. Blir trädstammen till is under vintern?

Detta sköter våra träd helt själva utan vår hjälp. Under hösten drar den tillbaka vatten och viktiga ämnen från bladen. Detta innebär att bladen får en annan färg på hösten och till slut trillar av. Mycket av trädets vävnad är ju död och kylan kan inte skada detta. De delar som normalt tranporterar vattnet till trädet töms på sin vätska och det innebär ingen frotsprängning. Denna process under hösten och vintern innebär att inte trädet växer. Därför skall man inte beskära under denna årstid, ingen övervallnings kan ske. De delar som har vätska i stammen har en speciell lösning likt vanlig kylvätska. Finurligt eller hur! Se fråga 9 hur man gjorde förr.

8. Min trädstam har fått en rödaktig beläggning

Helt ofarligt. Rödalgen lever med trädet i harmoni. När ni ser rödalg på en sten i skogen, skrapa på den för det luktar viol! Äldre träd med mossa brukar jag dock skrapa bort vid beskärning. Mossan är inte farlig för trädet med kan vara ett bo med ohyra och skadedjur.

 

Frågor och svar fortsätter med fler sidor!