Trädkräfta "Nectria galligena"

I mina trakter, runt Lerum med omnejd, så kan jag konstatera att alltför många fruktträd har kräfta. Det är en svamp som heter Nectria galligena som bl.a. angriper äpple och päronträd. I mina trakter så har vi tung lerjord och vi glömmer eller slarvar med att vi måste ta bort den tunga lerjorden för att ersätta den med bättre jord. Bilden till höger är en typisk kräfta där du ser skrovligheten men även både insjunkna- som mörkfärgade partier. Detta innebär att trädet dör pga sjukdomen stryper tillflödet av vätska. Men detta kan ta många år. Forskarna idag anser att kräfta är epidermisk, vilket innebär att hela trädet är smittat. Det skulle innebära att det spelar ingen roll att ta bort en gren eller två. Kräftan finns där ändå. Kräftsporerna finns även i vår luft och angriper träden när man ex beskär. Sommaren är ju träden motståndskraftiga mot sjukdomar.  

Vad skall man då göra för att slippa kräfta? Förslag:

  • Vid plantering ordnar du en väl dränerad jord. Är det kompakt jord så kan du lägga i ett plaströr för att ex avleda bort vattnet.
  • Har du lerjord så gräver du bort denna jord för att ersätta den med vanlig planteringsjord. Gräv minst 4 gånger så stor grop om du har tung lerjord. Ta krukans mått gånger fyra! 
  • Inte för stark kvävegödsling
  • Angripna grenar tas bort. Dessa beskär du en varm sommardag och inte på våren eller hösten.
  • Smittade grenar bränner du eller destruerar
  • Rengör alltid dina verktyg när du beskär och efter din beskärning. Tvätta även kläderna, de bär med sig sporer från kräftan.

Äldre träd som ger fin frukt tycker jag att man kan låta bli att jobba så hårt med. Förbered för en nyplantering i stället.

 

Kräfta på ett träd i Stenkullen

Exempel på trädkräfta. Taget i Floda där jag bor. Kräftan sitter mitt på stammen och på ett ungt träd. I det här läget så är det bara att ta bort trädet och bränna upp allt.