Lite beskärningsteknik, under uppbyggnad

Klicka på bilderna för att göra dem större. 

När ni beskär, ta det lugnt och fundera på vad är det jag vill uppnå. Många rusar fram och klipper sina träd utan större mål och mening. Det finns två typer av beskärer: den som beskär och den andra personer som vet varför man beskär. Vilken person tillhör du? Gå runt ditt fruktträd 5-10 minuter, betrakta trädet och fråga dig själ, vad vill jag uppnå med beskärningen? Därefter börjar du! Ta det lugnt och metodiskt, det är ingen tävling!

Notera att grenkragen tillhör stammen och inte grenen. Den lilla bullen. Ett felskär här ett sk flusch cut och du skadar stammen. Beskär strax utanför grenkragen och låt allt läka utan din hjälp med några sårförslutningsmedel. Bilden nedan visar hur det skall se ut efter något år.

Här har jag beskurit för några år sedan. Övervallningen på detta körsbärsträd är bra. Notera den fina kallusringen! Till slut så övervallas hela ringen.

Grenen efter beskärningen

Här har vi till vänster ett bra exempel på felaktig beskärning. Här skulle man tagit bort grenen vid grenkragen så att trädet får en rimligt chans till övervallning. En tapp eller rockhängare, som jag kallar dem. 1. Lägg snittet under halva grenen. 2. Såga bort grenen. 3.Beskär grenen vid grenkragen. Gör du så här uppstår det inga fläkningar av grenen sk flush cut. Detta gör du när grenen kan vara lite tung. Säkerställ detta så misslyckas du inte. Så ser det ut när du gjort det rätt. 

3